Anthony van der Meer inhuren als jonge spreker

Anthony van der Meer - jonge spreker

Anthony van der Meer (1993) is filmmaker en onderzoeksjournalist die zich heeft gespecialiseerd op de schimmige kant van de digitale wereld. Vanwege zijn passie voor het doen van doortastend onderzoek heeft hij veel kennis op het gebied van privacy, cybercrime, digitaal onderzoek, journalistiek en ethiek.

De documentaires van Anthony van der Meer komen voort uit de drang om maatschappelijke problemen aan te willen kaarten. Voordat Anthony van der Meer begint aan een project doet hij uitgebreid onderzoek naar het naar zowel de technische, als juridische en ethische aspecten van het onderwerp. Sinds 2016 deelt Anthony als spreker deze kennis in lezingen, presentaties en workshops.

Achtergrond

In 2015 studeerde Anthony af als filmmaker aan de Willem de Kooning Academie met zijn film Find my Phone; een onderzoek naar gestolen telefoons en privacy. Voor deze documentaire prepareerde hij een loktelefoon met spyware om zo het nieuwe leven van zijn gestolen telefoon te kunnen volgen en de dief te portretteren. Nadat hij Find my Phone eind 2016 online publiceerde ging de film viral en haalde hij de nationale en internationale media. De film is inmiddels meer dan 7 miljoen keer bekeken op Youtube.

Naast verschillende media optredens zoals in RTL late night en BBC world news waarin hij meer over de achtergrond van het onderzoek deelde, sprak Anthony van der Meer in 2017 tijdens een congres van International Association of Privacy Professionals Australia and New-Zealand in Sydney over de grens tussen privacy, ethiek en journalistiek en deelde hij in 2018 zijn kennis over het Deep en Dark Web in Ljubljana, Slovenië tijdens een meerdaagse workshop van het Aksioma Institute for Contemporary Art.

In 2018 maakte hij de korte film I Accept voor de VPRO uitzending Game of Phones. Voor deze documentaire ontwierp Anthony een app die dezelfde data verzameld als een gemiddelde smartphone app. Nadat een groep vrijwilligers de app op hun smartphone hadden geïnstalleerd verzamelde en analyseerde hij de data zoals locatie data, opgeslagen wifipunten (SSIDS), contacten, email adressen en meer om vervolgens uitgebreide profielen van de vrijwilligers hun financiële en sociale situatie te maken, zoals grote data bedrijven dit ook doen.

In 2019 bracht de VPRO de film Rats and Slaves uit. In de film onderzoekt Anthony de levendige digitale handel in gehackte computers en de eenvoudig te gebruiken hacktools om deze computers mee over te nemen. De documentaire is het resultaat van een uitgebreid onderzoek waarvoor hij infiltreerde in verschillende hackers communties en uitgebreid experimenteerde met hacktools. De film geeft inzicht in een wereld die voor velen verborgen blijft en onderzoekt tegelijkertijd de ethische en journalistieke grenzen van de maker.

Voor een nieuwe reeks documentaires doet Anthony sinds 2019 onderzoek naar internationale oplichtersbendes die digitaal opereren. Hierdoor krijgt hij een uniek kijkje achter de schermen van cybercriminelen.


Anthony van der Meer boeken als spreker? Doe een vrijblijvende aanvraag:

Onderwerpen: 
Privacy
Cybercrime
Hacking
Ethiek


Inzetbaar als:
Spreker


Prijsindicatie:
Op aanvraag


Voor boekingen en/of vragen: